Cezayir Türkiye İlişkileri
Cezayir Yakın Tarihi, Cezayir Türkiye İlişkileri
Cezayir'in bağımsızlığından sonra 20 Eylül'de toplanan kurucu meclis ilk Cezayir hükumetinin başkanlığına Ahmed bin Bella'yı getirdi. Millî Kurtuluş Cephesi, Kasım 1962’de bütün siyasi partileri kapattığı gibi her türlü örgütü de kendisine bağlanmıştır. 13 Ekim 1963 tarihinde yapılan referandumla yeni anayasa kabul edilirken Ahmed bin Bella'da beş yıl için devlet başkanlığına seçildi. Bağımsızlık savaşında ülkede görülen yıkım ve ülkede yaşayan Avrupalılar'ın da göçüyle ülkede yaşanan ekonomik çöküş sonucunda Ahmed bin Bella, Savunma Bakanı Huari Bumedyen tarafından 19 Haziran 1965 askeri bir darbe ile görevden uzaklaştırıldı. Bumedyen 10 Temmuz'da 1963 anayasasını yürürlükten kaldırarak meclisin çalışmalarını askıya aldı.1963 ile 1979 arası başbakanlık görevi askıya alınmıştır. 1980’lerin başından itibaren hızlanan İslamcı akımlar Cezayir'de önemli yer tutmaya başladı. Ekim 1988’de ülkenin büyük şehirlerinde yaşanan halk ayaklanmaları sırasında çıkan çatışmalarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.
Siyasî Yapı
Cezayir, 2011 yılında başlayan ve Ortadoğu coğrafyasında büyük değişimlere yol açan Arap Baharı sürecinden en az etkilenen ülkelerden biri olmayı başarmıştır. Bu noktada, ülkede 19 yıl devam eden OHAL’in kaldırılması etkili olmuş, 2016 yılında yürürlüğe anayasa değişikliğiyle de temel hak ve özgürlükler, seçim güvenliği gibi hususlarda birtakım düzenlemeler hayata geçirilmiştir.
Ekonomik Durum
Ülke ekonomi alanda son yıllarda büyük atılım göstermiş ve güçlenmişse de,farklı gelir düzeyine sahip kitleler arasındaki fark giderek açılmaktadır. Öte yandan ülke yüksek yoksulluk, işsizlik ve enflasyon rakamlarıyla ciddi biçimde sınanmaktadır. Son yıllarda elde edilen kazanımların tüm toplum kesimlerinin refah düzeyini arttıracak şekilde yönetilmesi, önümüzdeki süreçte Cezayir ekonomisinin yönünü de tayin edecektir.
Angola Türkiye İlişkileri
İki ülke arasındaki güçlü ilişkiler ekonomik alanında kendisini göstermektedir. Her iki ülke de birbirinin önemli ticaret ortakları arasında yer almakta olup, yıllık ticaret hacmi son yıllarda 2 ila 3 milyar dolar aralığında seyretmektedir. 2000’li yılların başlarında 1 milyar dolar seviyelerinde olan ticaret hacmi, 2007 yılında ilk kez 2 milyar dolar bandını aştıktan sonra bir daha bu seviyenin altına düşmemiş, 2008 yılında 3.2 milyar dolarla tarihinin en yüksek seviyesine ulaşmıştır. 2017 yılında 2.46 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Bunun 1.7 milyar doları Türkiye’den Cezayir’e ihracat, 766 milyon doları da ithalattır. Türkiye’nin Cezayir’e ihraç ettiği başlıca ürünler inşaat malzemeleri, tohum, hububat, mobilya, kara taşıtları ve yedek parçalardır. İthal ettiği başlıca ürünlerse petrol gazları, amonyak, şeker pancarı, sakkaroz, hurda gemi ve çeşitli meyvelerdir.
Cezayir Türkiye İlişkileri, Bahreyn vizesi, Benin Vizesi, Birleşik Arap Emirlikleri Vizesi, Cibuti Vizesi, Etiyopya Vizesi, Fildişi Sahili Vizesi,Gabon Vizesi, Gine-Bissau Vizesi, Kamboçya Vizesi, Lesotho Vizesi, Ruanda Vizesi, Tanzanya Vizesi, Uganda Vizesi, Umman Vizesi, Zambiya Vizesi, Zimbabve Vizesi, Bahreyn vize, Online vize hizmetleri, Tüm ülke vizeleri, İsveç Vizesi, İsviçre Vizesi, İtalya Vizesi, Macaristan Vize, Mısır Vize, Norveç Vizesi, Pakistan Vize, Suudi Arabistan Vize, Cezayir ülke vizesi danışmanınız.