• BİLGİ İÇİN BİZE ULAŞIN
  • 0533 303 7973 Chat on WhatsApp

Malezya ülke bilgisi, Gerçek Asya Malezya keşfedin

ÜLKE KÜNYESİ

AdıMalezya
BaşkentKuala Lumpur
HükümdarAbdullah Şah
BaşbakanMuhyiddin Yasin
Resmi DillerMalayca
Yönetim ŞekliFederal Parlamenter Monarşi
Yüzölçümü330,803 Km²
Nüfus31,53 Milyon (2018)
Para BirimiRinggit (RM) (MYR)
Zaman DilimiUTC+8
Telefon Kodu+60
İnternet.my

Malezya ülke bilgisi, Malezya gezi rehberi ve vize işlemleri

Malezya ülke bilgisi; Malezya ya da resmî adıyla Malezya Devleti, Güneydoğu Asya’da yer alan, doğu ve batı olarak iki kara parçasına ayrılmış, 13 eyaletten oluşan, “seçmece krallıkla” yönetilen federe bir ülkedir. Malezya 18.000'den fazla ada devletinin birleşmesiyle oluşmuştur. 28.000.000 nüfusa sahip Malezya’da halkın % 55’i Malay, % 25’i Çinli, % 10’u Hint ve geriye kalan % 10’luk kesimse diğer etnik kökene sahiptir. Bunların 5.440.000'i Doğu Malezya ve 21.200.000'u Batı Malezya'da yaşamaktadır. Resmî dil Malayca olmasına rağmen halkın hemen hemen hepsi kusursuz İngilizce konuşabilmekte, bunun yanı sıra Arapça da geçerli diller arasında yer almaktadır. Ülkede resmî din İslâm’dır ve Müslüman olan halkın çoğu Malay kökene sahip, az bir kısmı ise Hint'tir. Budizm, Çinli halk tarafından benimsenen din iken Hindu dini de Müslüman olmayan Hintlerin inancıdır. Hristiyanlık da yaygın olan dinler arasındadır.

Malezya federal anayasal monarşiye dayalı parlamenter demokrasi sistemiyle yönetilmektedir. 11’i Batı Malezya, 2’si Doğu Malezya’da olmak üzere toplam 13 eyaleti vardır (Johor, Kedah, Kelantan, Labuan, Melaka, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Pulau Pinang, Sabah, Sarawak, Selangor, Terengganu, Persekutuan) bu eyaletlerden 9’u Sultanlar, 4’ü valiler tarafından yönetilir ve her beş yılda bir dönüşümlü olarak 9 eyaletin sultanından biri Kral olarak seçilir. Devlet başkanı, Kraldır. Her eyaletin kendi anayasası, kendi meclisi ve senatosu vardır. Meclisi oluşturan üyeler halk tarafından seçim yoluyla belirlenir. Senatoyu ise sultanlar belirler. Bunların dışında ülkede üç federal bölge vardır ve bu bölgelerin anayasası eyalet yasalarının üstündedir. Federal bölgeleri yöneten ise kraldır.

Malezya’nın siyasî partileri, her ne kadar devlet başkanı kral olsa da sultanlardan daha çok önem arz ediyor. En önemli siyasî parti, Malezya’nın bağımsızlığından bile önce kurulan, halkın geneline hitap edip desteğini alan, İslâm’ın önemini vurgulayan fakat yine de Batı etkisinden kurtulamayan Birleşik Malay Ulusal Organizasyonu'dur. Muhalefette ise 1980 yılında kurulan, İslâm’ın siyasetin dar bir çerçevesine sığdırılamayacağını, bütün hayata homojen bir şekilde yayılması gerektiğini savunan, kamusal ve toplumsal her alanda İslâmîleştirme çalışmaları başlatan ve azımsanamayacak kadar çok destekçisi olan parti, Malezya İslâm Partisi’dir. Bu partinin galip geldiği eyaletler ise şeriat yasalarıyla yönetilir.

Malezya: Umuma mahsus pasaport hamili vatandaşlarımıza ülkeye girişlerinde 90 gün ikamet süreli turistik amaçlı giriş vizesi ücretsiz olarak tatbik edilmektedir. Hizmet, hususi ve diplomatik pasaport hamilleri 90 gün süreyle vizeden muaftır. Malezya’nın Sabah eyaletinin doğu kıyıları güvenlik durumu sebebiyle Doğu Sabah Güvenlik Bölgesi olarak tespit edilmiştir. Bölgeye zaruri olmayan seyahatlerden sakınılması tavsiye olunmaktadır. Malezya’da uyuşturucu kaçakçılığı suçunun cezası idamdır. Malezya vize işlemleri için Danışmanımız ile iletişime geçiniz.

Malezya’yı tam olarak gezmek için en az bir ay zaman ayırmanız gereken bir coğrafya olduğunu hatırlatmak isterim. Kendine has bir kültürü olan Malezya’nın en popüler destinasyonlarını gezmek ise daha az zamanı olanlar için iyi bir alternatif olacaktır. Kısaca destinasyonları şöyle tanımlayabiliriz. Kuala Lumpur’un sıcak, bol köri sosu kokulu, nemli, karmaşık, kirli, zıtlıkları içinde barındıran sokaklarından, Penang’ın sanat dolu, rengarenk, tarih ve hayat dolu ortamlarına; Melaka’nın bütün misafirperverliği ile sahiplenen insanlarından, Tioman Adası ...

Türkiye ile Malezya arasındaki ticarî ilişkiler de son derece kuvvetlidir. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2017 yılı itibariyle 3.4 milyar dolara ulaşmıştır ve 2017 yılında Malezya Türkiye’nin en fazla ithalat yaptığı ülkeler sıralamasında 3.14 milyar dolarla 18. olmuştur. Malezya’nın Türkiye’ye ihraç ettiği başlıca ürünler palm yağı, yarı iletkenler, ışık yayan diyotlar, işlenmemiş alüminyum, kauçuktan giyim eşyası, sentetik iplikler, telefon cihazları ve benzer elektroniklerdir. Türkiye’den alınan başlıca ürünler ise altın, petrol yağları, prefabrik yapılar, dokunmuş halılar ve kara taşıtlarının aksamıdır.

Malezya ülke bilgisi, Bahreyn vizesi, Benin Vizesi, Dubai Turistik Vizesi, Cibuti Vize, Etiyopya Vizesi, Fildişi Sahili Vizesi, Gabon Vizesi, Gine-Bissau Vizesi, Kamboçya Vizesi, Lesotho Vizesi, Ruanda Vizesi, Tanzanya Vizesi, Uganda Vizesi, Umman Vizesi, Zambiya Vizesi, Zimbabve Vizesi, Bahreyn vize, Online vize hizmetleri, Tüm ülke vizeleri, İsveç Vizesi, İsviçre Vizesi, İtalya Vizesi, Macaristan Vize, Mısır Vizesi, Norveç Vizesi, Pakistan Vizesi, Polonya Vize, Rusya Vizesi, Malezya ülke bilgisi ve vizesi danışmanınız.