• BİLGİ İÇİN BİZE ULAŞIN
  • 0533 303 7973 Chat on WhatsApp

Mısır Gezi Rehberi, Gezi yerlerini öncesinde keşfet

Mısır Gezi Rehberi; Ortadoğu’nun en büyük ülkelerinden biri sayılır, Mısır oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmış bir ülkedir ve çok fazla da turist akımına uğradığı ülkedir. Mısır ülkesini rahat ve güvenli bir şekilde gezebilirsiniz. Gündelik hayatta sıkıntı yaşayacağınız, kıyafetinize çok dikkat etmenizi gerektirecek bir yer değil.

Kuzey Afrika ve Ortadoğu coğrafyası arasında da bir köprü olma özelliğine sahiptir. Hepimizin tarih derslerinde öğrendiğimiz bir klasik bilgi olarak, Mısır kapalı coğrafi konumu ve Nil Nehri antik dünyanın en büyük uygarlıklarından birine uzunca bir süre ayakta kalmasına olanak sağlamıştır. Nil bu coğrafyada hayattır. Zira toplum, matematik, astronomi, mimari ve özgün yazı sistemlerine kadar her şey Nil’e uyumlu olarak gelişir ve oluşur. Mısır gezi rehberi sayfamızdan bilgilere ulaşabilirsiniz.

Yapacağınız bir seyahatte eski ve yeni tarihi tek çatıda toplamış olan dünyanın en büyük müzelerinden biri olan Kahire Müzesini ziyaret edebilir, Mısır Uygarlığının hazinelerinde efsanevi bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Khan el Khalili Çarşısında naneli çayın tadına bakmadan, 4500 yıllık geçmişe sahip Giza Piramitlerini görmeden, Tahrir Meydanında alışveriş yapmadan, M.S. 972 yılında yapılan Al-Azhar Camii’ni görmeden, Eski Kahire bölgesinin sokaklarında kaybolmadan dönmeyin deriz. 7’den 70’e tüm seyahat severlerin listesinin en başında ziyaret edilmesi gereken şehirlerden biridir Kahire.

Mısır Gezi Rehberi

Kahire Müzesi

Mısır’ı gezmeye Kahire Müzesi’nden başlamanızı tavsiye ediyoruz. 1902’de açılan bu müze bünyesinde 120 binden fazla eser bulundurmakta ve en az 3-4 saatinizi ayırmanız gerekir. Bu müze Antik Mısır’ın adeta kalbidir. Dolayısıyla bu kadar geniş bir coğrafyaya ve köklü bir tarihe sahip olan Mısır’ı derli toplu bir şekilde öğrenmek ve gözlemlemek için olmazsa olmaz dediğimiz bir nokta. Müzenin içerisinde birbirinden değerli parçaları görmekle beraber, mutlaka kaçırmamanız gereken yerler öncelikli olarak mumya bölümü diğer bir önemli nokta da Tutankamun’un lahdinin ve hazinesinin olduğu bölüm. Auguste Mariette müzenin tamamlanmasından birkaç yıl önce ölmesine rağmen bu müzenin kuruluşunda en çok emeği geçen kişi olduğu için müzenin kurucusu olarak kabul edilir. Mısır gezi rehberi ...

Mısır Gezi Rehberi

Büyük Gize Sfenksi

Büyük Gize Sfenksi, Mısır'ın başkenti Kahire'de, Gize piramitleri bölgesinde yer alan bir sfenks heykelidir. Dünyadaki en büyük tek-taş heykeli olup 73.5 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 20 metre yüksekliğindedir. Pençelerinin arasında bir tapınak olan ve yatan aslan biçiminde kafası ile bir firavun başı şeklinde olan bir heykeldir. Aslanlar Antik Mısır mitolojisinde kutsal sayıldıkları için kutsallık ve büyü güçlerini kullanarak firavun mezarlarını ve piramitleri koruması amacıyla inşa edildiği düşünülmektedir. Büyük Gize Sfenks'indeki yüzün Dördüncü Hanedanlık Dönemi'nde, başkent Memphis'te 24 ila 26 yıl hüküm sürdüğü düşünülen 6 Eski Krallık firavunundan biri olan Kefren'in yüzü olduğu tahmin edilmektedir. Yükselen güneşi karşıladığı için Gize Piramitlerinin koruyucusu olduğuna inanılır.

Mısır Gezi Rehberi

Gize Piramitleri

Anıt mezar olarak inşa edilen Gize Piramitleri, 3 yapının birleşmesiyle oluşuyor. Gize Piramitleri’nin isimleri ise Keops Piramidi, Kefren Piramidi ve Mikerinos Piramidi. “Büyük Piramit” olarak adlandırılan Keops, Dünyanın 7 Harikası Listesi’nde yer alan ve antik dönemden günümüze kalmış tek eser. Ayrıca piramitleri korumak için yapıldığı düşünülen Büyük Gize Sfenksi de dünyanın en büyük tek taş heykeli olmasıyla ünlü. 4000 yılı aşkın bir süre boyunca "İnsan eliyle yapılmış en uzun eser" ünvanını barındıran Büyük Piramit, 230 metrelik tabanı ve 146 metrelik yüksekliğiyle günümüzde bütün ihtişamını korumaktadır. Yaklaşık 3 tonluk 2.3 milyon taş bloktan yapılan piramidin toplam kütlesinin 6.5 milyon tona yakın olduğu düşünülüyor. Binlerce yıl önce nasıl yapıldığı hala tartışmaya açık bir konudur.

Aksungur Camii

Aksungur Camii

Aksungur Camii, 1346-47 yıllarında Mısır'ın Kahire şehrinde inşa edilmiş bir Türk Memluk dönemi camisidir. Sultan el-Nasır Muhammed'in emiri Aksungur tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı döneminde, 1652 yılında İbrahim Ağa tarafından çok kapsamlı bir restorasyondan geçirilmiştir, bu nedenle camiye İbrahim Ağa Camii de denir. Camiye özelliğini veren mavi çinilerini de 1652 yılındaki bu restorasyon sırasında kazanmıştır, bu özelliğinden dolayı Batı dünyasında Mavi Cami olarak da bilinir. Caminin bünyesinde 1345 yılında vefat eden Memluk sultanı Alaüddin Küçük'in türbesi de bulunmaktadır. İbrahim Ağa Camii olarak da anılan bu camii gezenlere görsel bir şölen sunuyor. Mısır gezi rehberi ile Mısır'ı keşfedin. Mısır ülkesini ziyaret etmek için Kolay Vize danışmanımızdan yardım alınız. Mısır Gezisi için iletişim kurunuz.

Mısır Gezi Rehberi

Mehmet Ali Paşa Camii

Mehmet Ali Paşa Camii Osmanlı Devleti’nin nadide eserlerindendir. Mehmet Ali Paşa Camii’nin bir Osmanlı eseri olduğuna dair en önemli işaretlerinden biri de, iç kısımlarda kullanılan ve İstanbul camilerindekilere benzeyen hat sanatı örnekleridir. Ziyaretçilerini büyüleyen en önemli özelliği de caminin gece görüntüsünün diğer camilerden farklı olması. Mısır’da bulunan bu caminin yapımına 1830 yılında Mehmet Ali Paşa hayattayken başlanıyor ve 18 yıl boyunca süren çalışmalardan sonra ancak Mehmet Ali Paşa’nın vefat ettiği 1848 yılında tamamlandıktan sonra da onun adı veriliyor.Caminin batı köşesinde yer alan, küçük kubbelerle örtülü mekân pirinç parmaklıklarla çevrilerek buraya Mehmed Ali Paşa’nın mezarı yerleştirilmiştir. Parmaklığın güneydoğu yüzünde üç beyitlik Osmanlıca kitâbe mevcuttur.

Mısır Gezi Rehberi

Han El-Halili Çarşısı

Han El-Halil çarsının bulunduğu yer Fatimi hanedanının mezarlığıydı. Fatimiler Mısırı İşgal ettikten sonra 970 de Kahire'yi kurdular. Takiben  Büyük Doğu Sarayını inşa ettiler. El-Halili bu kompleksin içinde bir bölümdü. 14. yüzyıl sonlarında Memluk sultanı Berkuk zamanında vebadan dolayı büyük bir kırım yaşanmış olmasına rağmen mısır ekonomi ve ticaretin merkezi olmaya devam etti, pek çok ticari ve dini yapılar inşa edildi. Sultan Berkuk'un ilk saltanat döneminde (1382-1389) baş mimarı emir Çerkes El-Halili bir kervansaray inşa etmek için Fatimi henedanlarının mezarlığını yıkarak kemikleride şehirin doğu bölgesine taşıdığı söylenir. Çarşıda dükkânlar, kahvehaneler ve lokantalar bulunur. Çarşının bulunduğu meydanda tarihi El-Hüseyin ve El-Ezher camileri yer alır. Kahire'nin başlıca turistik merkezlerinden biridir.

Kahire Kalesi

Kahire Kalesi

Han el-Halili çarşısının güneyinde, 15 dakikalık mesafede yer alır. Kendi içindeki yapıların çokluğundan dolayı burası bir şehir gibidir. Camiler, müzeler ve restoranlar ile, Kahire şehir merkezinin karmaşasından uzak ve sakin bir nokta olan Kahire Kalesi'nden Kahire manzarası da görülebilir. Kale sınırları içerisinde bazı yapıları: Süleyman Paşa Camisi, Mehmed Ali Paşa Camii, En-Nasır Camisi, Askeri Müze, Araba Müzesi, Polis Müzesi, Gawhara Sarayı'dır. Kale’nin batısında kentin simgelerinden olan Sultan Hasan Medresesi ile Er-Rifai Camisi, güneybatısında ise Tolunoğlu Camisi ile Gayer-Anderson Müzesi de dikkate değer yapılardandır. Spiral minaresiyle Kahire’de tek olan Tolunoğlu Camisi ve İslam ve Avrupa sanatına dair paha biçilmez parçaların sergilendiği Gayer-Anderson Müzesi Kahire Kalesi içindedir.

Mısır Gezi Rehberi

Luksor Tapınağı

Nil nehrinin doğu yakasında bulunan antik Mısır tapınaklarından biri olan Luksor tapınağı, tarihten günümüze kadar gelen ihtişamıyla görenleri büyülüyor. Antik Thebes şehrinde Yeni Krallık döneminin 9. firavunu III. Amenhotep tarafından, eski Mısır tanrılarının en büyüğü Amon-Ra adına M.Ö XIV. yüzyılda inşa ettirilmiştir. Sonraki dönemlerde Tutankamon, II. Ramses, Büyük İskender, Roma ve Müslüman Araplar tarafından çeşitli eklemeler yapılan tapınak, günümüzde de ihtişamını korumaktadır. Mısır‘ın en gizemli ve en romantik şehirlerinden biridir Luksor (Luxor). Antik Thebes Harabeleri’nin üzerine kurulduğundan dünyanın en büyük açık hava müzesi olma özelliğini taşımaktadır. El-Uksur valiliğinin başkentidir. Mücevher anlamına gelen adı Araplar tarafından verilmiştir. Eski Yunanlılar da burayı Teb olarak tanır.

Mısır Gezi Rehberi

Çöp Şehir

Çoğunlukla Kıpti Hristiyanlardan oluşan Manshiyat Naser nüfusu, çöp toplama sistemindeki bu boşluğu kendileri kapatıyorlar. Gayriresmi geri dönüşüm işçileri ya da “Zabbaleen”ler (çöp insanlar) Kahire sakinlerinin ürettiği evsel atıkları, ufak bir ücret karşılığında, kapı kapı gezerek topluyor ve eşeklere ya da pikaplara yükleyip Manshiyat Naser’deki evlerine götürüyorlar. Eve vardıklarında da atıklar geri dönüştürülebilir şekilde ayrıştırılıyor. Atıkları toplama işi geleneksel olarak erkeklerin işiyse de çocuklar ve kadınlar da atıkları düzenleyerek bu sürece dahil oluyorlar. İlk başta köhneleşmiş bir metot gibi görülse de Zabbaleen geri dönüşüm sisteminin verimliliği yüksek. Atıkların yaklaşık yüzde 90’ı geri dönüştürülüyor, ki bu istatistik de Batılı geri dönüşüm firmalarının elde edebildiğinin dört katına tekabül ediyor. Mısır Gezi rehberi ziyaret ediniz.

Mısır Gezi Rehberi

Hurgada

Hurgada (Arapça: Al Ghardaqah, الغردقة) Mısır'da Kızıldeniz kıyısında bir tatil kenti ve turizm merkezidir. 260.000 nüfuslu bir şehirdir. Kahire’nin 600 km. güneyinde yer alır. 20. yüzyılın başlarında küçük bir balıkçı köyü olan şehir, 1980 bu yana, Mısır Hükûmeti tarafından teşvik edilerek, Mısırlı ve yabancı yatırımcıların desteğiyle büyüyerek, Şarm el Şeyh’e alternatif bir destinasyon olarak turizme kazandırılmıştır. 36 km’lik sahil şeridine sahip Hurgada’da hayat turizm üzerine kurulu. Bugün Alman, İtalyan ve Rus turistlerin Ortadoğu’daki en gözde tatil tercihleri arasında yer almaktadır. Hurgada şehri 3 bölüme ayrılır. Hurgada'nın geleneksel yanını yansıtan, eski şehir bölgesi El Dahar; daha modern bir turizm merkezi Sakkala ve tamamen otel, alışveriş merkezleri ve mağazalardan oluşan Sahl Hasheesh bölgesidir.

Şarm El-Şeyh

Şarm El-Şeyh

Şarm El-Şeyh ya da kısaca Şarm (Arapça: شرم الشيخ, Sharm Al Shaykh), Mısır'ın Sina Yarımadası'nda Kızıldeniz kıyısında bir tatil kenti ve turizm merkezidir. Sina yarımadasının güney ucunda, Sina Dağı ile Kızıldeniz arasındaki kıyı şeridinde yer almaktadır. Aynı zamanda Mısır'ın Güney Sina ilinin idari merkezidir. 1960'lı yıllarda Mısır İsrail savaşı nedeni ile Sina yarımadasının Mısır'a ait bölgelerinin tamamı İsrail tarafından işgal edilmişti. İsrail daha önce çöl olan bu bölgeyi yeşillendirmiştir ve çölü modern bir vaha haline getirmiştir. Yapıları, otelleri, marinaları, gece club'ları, casino'ları ile tam bir turistlik cennet olan Sharm 1979 yılında ABD'nin yardımı ile imzalanan Antlaşması sonucunda Mısır'a iade edilmiştir. Bu şehir küçük ama aradığınız her şeyi bulabileceğiniz denizi, kumu, güneşi resifleri ile güzel bir şehirdir. Mısır gezi rehberi ile keşfedin.

Mısır Gezi Rehberi

Ebu Simbel Tapınağı

Aswan’dan 3 saat yolculuktan sonra Ebu Simbel’e varıyorsunuz. Mısır’ın Sudan sınırında kalan bir noktada. Özel araçlarla gidilebiliyor. Mısır’ın önemli firavunlarından olan II. Ramses’in, Nubiya’daki isyancıları bastırmak için düzenlediği sefer sırasında bir fili takip ediyor ve bu fil kendisini Ebu Simbel’e getiriyor. Burada hem kendisi hem de eşi, Nefertari için birer tapınak yaptırıyor ve 20 yıl sürüyor. Ebu Simbel dağındaki kayaların içine oyularak yapılıyor. Aswan barajı yapımı sırasında tapınak su altında kalma tehlikesi ile karşılaşınca da 1970 yılında yerinden taşınıyor. 300 bin ton ağırlığındaki bu tapınakların yerinden sökülerek 200 kilometre uzağa tam 6 sene sonunda taşınıyor ve bu kayaların ve heykellerin kesilerek tekrar birleştirilmesi esnasında heykellerin görünüşleri bozulmaması amacıyla estetik cerrahlardan destek alınıyor.

Port Said

Port Said

Port Said ya da Bur Said (Arapça بورسعيد, Būr Saʻīd), Kuzey Mısır'da Akdeniz kıyısında ve Süveyş Kanalı yakınlarında bir kenttir. Mısır'ın Port Said ilinin idari merkezidir. Batısında Dimyat, doğusunda El Ariş, güneyinde ise İsmailiye kentleri yer almaktadır. Aynı zamanda Port Said'in tam karşısında yer alan Port Fuad adında bir ikiz kenti bulunmaktadır. İskenderiye ile birlikte, Mısır'ın başlıca liman kentlerinden biridir. Nüfusu yaklaşık olarak 570,000 kadardır. Başlıca ekonomisi balıkçılık ve sanayi sektörlerine dayanır. Sanayi sektörü daha çok kimyasallar, işlenmiş yiyecek ve tütün endüstrilerine dayanır. Port Said Mısır'ın pamuk, pirinç gibi ürünlerini ihraç ettiği başlıca limanıdır. Süveyş Kanalı'na girip çıkan gemilerin yakıt ikmalini yaptığı bir merkezdir. Özellikle yazın Mısırlılar'ın başlıca sayfiye yerlerinden biridir.

Asvan

Asvan

Asvan ya da Asuan (Arapça: أسوان Aswan, Mısırca: Swenet), Güney Mısır'da Nil ırmağı kıyısında bir kent ve turizm merkezidir. Asvan aynı zamanda Mısır'ın Asvan ilinin idari merkezidir. Nüfusu yaklaşık 200,000 kadardır. Nil ırmağının doğu yanında yer alır ve Nil'in ilk şelalesini bünyesinde barındırır. Dünyanın en kuru yerleşim yerlerinden biridir. En son yağış 2006 yılında kaydedilmiştir. Kentin tarihi Antik Mısır dönemine kadar uzanır. Antik Mısır dilindeki adı Swenet idi. Swenet adının aynı ismi taşıyan Antik Mısır tanrıçasından geldiği söylenir. Nil ırmağının doğu yakasında küçük bir yarımada üzerinde, ilk şelalenin hemen aşağısında kurulmuştu. Kahire’den otobüsle önce Luxor’a, oradan da trenle Aswan’a ulaşıyoruz. Nil nehri kıyısındaki Aswan, Mısır’da benim en sevdiğim yerler arasında ilk sırada yerini aldı.

İskenderiye

İskenderiye

Afrika'nın ve Akdeniz'in önemli liman şehirlerinden biridir. İskenderiye önemli bir ticaret ve sanayi merkezi olarak Mısır'ın Kahire'den sonra ikinci önemli şehri ve en büyük ihracat ve ithalât limanıdır. Yılda 2700 gemiyi karşılayan limanda üç gümrük vardır. Mısır sanayi faaliyetlerinin % 15'inin toplandığı İskenderiye'de özellikle pamuk, keten, yün ve ipek dokumacılığı ile triko ve gıda maddeleri, otomobil, kibrit, cam, demir çelik, elektrik, radyo, petrol, çimento, kâğıt, sabun, plastik ve ilâç endüstrisi gelişmiştir. Önemli bir kısmı denizcilik, gemicilik ve balıkçılıkla geçinen İskenderiye halkının bir kısmı da tarımla uğraşır. Ilıman bir iklimi olan ve bünyesinde çeşitli asırlara ait eserler bulunduran İskenderiye turistlerin de çok uğradığı bir yerdir. elbette hiçbir Mısır gezisi İskenderiye görülmeden tamamlanmış olmaz. Mısır Gezi rehberi ile keşfet.

Mısır  gezi rehberi, Amerika Vizesi, Fransa Vizesi, İngiltere Vizesi, Hollanda Vizesi, Avusturya Vizesi, Dubai Vizesi, Belçika Vizesi, Bulgaristan Vizesi, Cezayir Vizesi, Çad vizesi, Çek Vizesi, Çin Vizesi, Fildişi Sahili Vizesi, Filistin Vizesi, Fransa Vizesi, Gana Vizesi, Hindistan Vizesi, Hollanda Vizesi, İngiltere Vizesi, İspanya Vizesi, İsrail Vizesi, İsveç Vizesi, İsviçre Vizesi, İtalya Vizesi, Macaristan Vize, Mısır Vizesi, Norveç Vizesi, Pakistan Vizesi, Polonya Vize, Rusya Vizesi, Suudi Arabistan Vize, Mısır ülke bilgisi danışmanınız.